Taidekodin uutisia

2.2.2017

Taidekoti Kirpilä juhlii nykytaiteella

Taidekoti Kirpilän perustamisesta tulee kesäkuussa 2017 kuluneeksi 25 vuotta. Taidekoti juhlii merkkipäiväänsä näyttävällä nykytaiteen näyttelyllä, joka levittäytyy Taidekodin pysyvän ripustuksen joukkoon sekä Hesperian puistoon. Berliinissä asuvan taiteilijan Jenna Sutelan kuratoima näyttely Kohtauksia pöydillä on avoinna 28.5.–30.8.2017.

Kohtauksia pöydillä ammentaa Taidekodissa vuosittain aina 1980-luvun alusta lähtien järjestetyistä cocktail-kutsuista, joiden ajankohta määrittyi Hesperian puiston kastanjoiden kukintasyklin mukaan. “Kastanjankukkajuhlat 2017” järjestetään yleisölle avoimina sunnuntaina 28.5. klo 12–16 ja tapahtumaa seuraa koko kesän auki oleva näyttely. Kansainvälisiä ja suomalaisia taiteilijoita, tutkijoita, kirjoittajia ja suunnittelijoita koolle kutsuva kokonaisuus pyörii sekä asunnon seurustelutilojen että Taidekodin vitriinejä koristavien venäläisten ja kiinalaisten posliiniastioiden ympärillä. Mukana on teoksia monille aisteille, syötävistä kuunneltaviin: konsertti, installaatioita ja veistoksia.

”Näyttelyn teokset ammentavat juhlaperinteestä, ja ne liittyvät ruokaan ja ruokailuun monista näkökulmista. Teokset kommentoivat aiheita tapakulttuurista aivo-suolisto-akselin yhteyksiin, ekosysteemeihin ja infrastruktuuriin”, kuvailee kuraattori Jenna Sutela.

Näyttelyssä esiintyvät taiteilijat ovat Hayley Aviva Silverman, Hertta Kiiski, PWR Studio, Raimo Saarinen, Tomoko Sauvage, Christina Stadlbauer & Ulla Taipale sekä Jenna Sutela & Elvia Wilk. Kohtauksia pöydillä -kokonaisuuden tuottajana toimii Saara Karhunen.

”Paitsi, että näyttelystä tulee itsessään todella kiinnostava, se varmasti avaa myös uudenlaisia näkökulmia Juhani Kirpilän keräämään taidekokoelmaan ja sen teoksiin”, iloitsee museonjohtaja Johanna Ruohonen.

__________kohtauksiapoydilla web_________________________

__________________________________

19.1.2017

Taidekoti Kirpilä suuntaa vinon katseen kokoelmaansa

Taidekoti Kirpilä aloittaa queer-opastusten tarjoamisen keväällä 2017. Queer-opastuksilla Kirpilän taidekokoelman teoksia tarkastellaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista. Sateenkaaren väriseen luentaan opastuksilla johdattelee Taidekoti Kirpilän opas, FM Karoliina Arola.

”Taidekoti Kirpilän teoksista aukeaa monia tulkintamahdollisuuksia, joiden avulla voi löytää epänormatiivisia ja monipuolisia identiteettipositioita ja -pohdintoja. Kokoelma on moniääninen ja rikas erilaisten minuuksien ja niiden representaatioiden suhteen”, kuvailee taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen, joka on kouluttanut Taidekodin henkilökuntaa queer-teemoihin. Tihinen on yksi keskeisistä queer-tutkimuksen edistäjistä Suomessa ja aiemmin opastanut museoyleisöjä suuntaamaan katsetta vinolla tavalla tuttuihin teoksiin esimerkiksi Kansallisgallerian kokoelmissa.

Taidekoti osallistuu uusilla opastuksilla Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeeseen, jota koordinoivat Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu. Hankkeen tarkoituksena on tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa.

Maksuttomia queer-opastuksia järjestetään sunnuntaisin 19.2., 19.3. ja 2.4. Opastukset alkavat klo 14.30 ja kestävät noin tunnin. Lisäksi teemaopastuksia voi maksusta tilata ryhmille muina ajankohtina.

___________________________________

10.10.2016

Taidekoti Kirpilä osallistuu Ylen ja Museoliiton tuottamaan Rosan koodi -peliin

Taidekoti Kirpilässä voi etsiä Rosan koodin taidemuseokoodia vielä 31.1.2017 saakka aukioloaikoinamme ke klo 14–18 ja su klo 12–16.

Pelin tarkoituksena on innostaa koululaisia ohjelmoinnin pariin. Lisätietoja: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/04/ratkaise-rosan-koodi

Tervetuloa etsimään koodia ja samalla tutustumaan Taidekoti Kirpilän tiloihin sekä Juhani Kirpilän ainutlaatuiseen taidekokoelmaan!

WEB Riitta Supperi Kirpila 059

Kuva: Riitta Supperi

_______________________________________

16.8.2016

Taidekoti Kirpilä juhlii Juhani Kirpilän 85-vuotispäivää

Taidekoti Kirpilä tarjoaa kävijöille kakkukahvit Juhanin syntymäpäivän kunniaksi keskiviikkona 28.9. klo 14.00-18.00. Tervetuloa!

Huom! Ke 28.9. ei järjestetä klo 14.30 yleisöopastusta, mutta henkilökunta pitää lyhyitä alustuksia Juhani Kirpilän elämästä ja hänen taidekokoelmastaan päivän aikana.

WEB Riitta Supperi Kirpila 094

Kuva: Riitta Supperi

_______________________________________

22.2.2016

Taidekoti Kirpilä toivottaa tervetulleeksi koululaiset ja lapsiperheet

Taidekoti Kirpilä kannustaa lapsia ja lapsiperheitä vierailemaan museossa. Taidekoti on julkaissut vieraiden käytettäväksi tehtävävihkon, jonka avulla eri-ikäiset lapset voivat yhdessä aikuisten kanssa tutustua Kirpilän kokoelmaan.

Taidekodissa vietetään myös perheille suunnattua teemapäivää ensimmäistä kertaa sunnuntaina 6.3.2016. Teemapäivänä kaikki yleisöopastukset on suunnattu lapsille ja lasten filosofiakahvilat Suomeen tuoneen Leluteekin Emilia Lehtinen ohjaa taidekodissa lapsille avointa filosofiatyöpajaa.

Lisäksi Taidekoti aloittaa koululaisopastukset, jotka ovat maksuttomia pääkaupunkiseudun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille. Opastetun kierroksen kesto on noin 45 minuuttia.

"Lasten ja nuorten kulttuuriharrastusten tukeminen on Kulttuurirahastolle hyvin  tärkeää. Haluamme Kirpilässä tehdä helpoksi taidekokoelmaan ja sen kautta maamme taidehistoriaan tutustumisen. Samaan tavoitteeseen tähtäävät myös uudet selkokieliset opastukset, jotka on suunnattu suomea opiskeleville maahanmuuttajille", kertoo museonjohtaja Johanna Ruohonen.

koirapieni

Juhani Kirpilän lelukoira, joka seikkailee tehtävävihkossa oppaana.

______________________________________

29.1.2016

Taidekoti Kirpilä aloittaa koululaisopastukset

Taidekoti Kirpilä aloittaa opastettujen kierrosten tarjoamisen koululaisryhmille. Toistaiseksi opastukset ovat maksuttomia pääkaupunkiseudun ensimmäisen ja toisen luokan oppilasryhmille.

Taidekoti Kirpilä tarjoaa lapsille räätälöityjä opastettuja kierroksia koululaisryhmille. Koululaisopastuksella opas kertoo taidekokoelmasta ja sen keräilijästä ja aiheiltaan erityisesti lapsia kiinnostavista teoksista. Kierros etenee myös lasten kiinnostusten mukaan, eli lapsia kannustetaan esittämään kysymyksiä ja ajatuksiaan taideteoksista. 

Kahdeksan huoneen ja 350 neliön huoneisto tarjoaa vaikuttavan elämyksen satojen taulujen ja veistosten keskellä. 1900-luvun ylellisen töölöläiskodin tunnelma ja henki on säilytetty alkuperäiseen tyyliin sisustetuissa tiloissa.

Opastuksen kesto on n. 45 minuuttia. Katso saapumisohjeita koululaisryhmille täältä.

webres 0538 KIRPILA 2016 01

Kuva: Riitta Supperi

______________________________________

14.1.2016

Taidekoti Kirpilä kutsuu maahanmuuttajat kylään

Taidekoti Kirpilä aloittaa suomen kielen opiskelijoille tarkoitettujen selkokielisten opastusten järjestämisen. Opastukset ovat maksuttomia työvoimapoliittisten suomen kielen kurssien ja kotoutumiskoulutusten opiskelijaryhmille, jotka saapuvat taidekotiin yhdessä opettajansa kanssa. Käynti Kirpilässä sopii kotoutumiskoulutuksen loppuvaiheisiin tai ryhmille joilla on vastaava kielitaito.

Opastetulla kierroksella tutustutaan taidekodin kokoelmaan, ja sen kautta Suomen historiaan ja taidehistoriaan sekä 1900-luvun ylelliseen helsinkiläiseen kotimiljööseen, jota on taidekodissa säilytetty huonekalujen ja muun sisustuksen osalta. Kierroksen kesto on noin 45 minuuttia.

Ryhmän maksimikoko on 20 henkeä, ja kierroksella tulee olla mukana ohjaava opettaja. Ennen vierailua on hyvä tutustuttaa opiskelijat aiheeseen liittyviin perustermeihin, kuten maalaus, veistos, teos, kokoelma, taiteilija, keräilijä, muotokuva, asetelma, maisema ja esittää.